Een zachte landing
De missie van Verhalenfabriek is een bijdrage te leveren aan het oplossen van het lerarentekort. Door leerkrachten in opleiding, of leerkrachten die weer willen gaan lesgeven, een zachte landing in de klas te geven.
Hoe je leerkracht in het basisonderwijs kunt worden, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Over de manier die het beste bij jou past, wil ik je graag adviseren, dus bel me! (Francine 06-2246 3405).
Hier alvast een klein overzicht; in grote lijnen zijn er 3 opties:
- Direct na je middelbare school (of MBO) ga je naar de Pabo. Je opleiding duurt dan doorgaans vier jaar, je loopt één dag in de week stage en je hebt twee dagen college. Je kunt dit ook in een deeltijdvariant doen.
- Als je al een bachelorsdiploma hebt, kun je onderzoeken of je direct aan de slag kunt gaan als zij-instromer-in-beroep. Je gaat dan direct werken als leerkracht voor de klas en volgt daarnaast de opleiding. Je werkt meestal drie dagen, die ook gelden als stage. Ook hier geldt dat je, afhankelijk van de opleiding, tot twee dagdelen per week college krijgt. Meer informatie hierover vind je op: www.lievervoordeklas.nl
- Als je al een bachelorsdiploma hebt dan word je toegelaten tot de verkorte deeltijdopleiding. Deze opleiding duurt twee jaar, waarbij je gemiddeld één dag in de week stage loopt en, afhankelijk van de opleiding, tot twee dagen college.
Nu is de vraag: welke aanpak past bij jou? Hieronder kort de voor-en nadelen per optie op een rij:
- Het grootste voordeel van de vierjarige opleiding, direct na je middelbare school, is dat dit altijd leidt tot een zachte landing. Je loopt veel stage, zeker bij de voltijdse opleiding, waarbij je wordt begeleid. Je kunt veel met iemand meekijken en je hebt tijd om te oefenen. Na deze variant zijn de meeste leerkrachten niet alleen startbekwaam, ze voelen zich ook startbekwaam. Eigenlijk zou ik elke leerkracht deze variant gunnen. Grootste nadeel van deze aanpak is dat het lang duurt en je bent echt een student, met de daarbij horende financiële gevolgen.
- Het grote voordeel van zij-instromer-in-beroep zijn, is dat je werk en opleiding combineert. Je wordt leerkracht terwijl je het in feite al bent. Je krijgt salaris en je hebt geen extra stage-verplichtingen. Een nadeel is dat je met relatief weinig ervaring voor een groep staat én je moet vier jaar voor hetzelfde bestuur blijven werken. Omdat dit toch te mooi lijkt om waar te zijn, moet je een assessment doen om te worden toegelaten. Zoals je begrijpt zal niet iedereen slagen voor dit assessment. Helaas vallen ook veel deelnemers aan deze mogelijkheid gedurende het traject uit. Zelfstandig direct drie dagen voor een groep is gewoon erg lastig.
- Grote voordeel van de verkorte deeltijdopleiding is de flexibiliteit. Naast je stage en de colleges heb je vaak nog twee dagen om aan andere verplichtingen te voldoen. Ook als je, door omstandigheden, langer over de opleiding moet doen, dan kan dat. Na het eerste jaar krijg je wel een bindend studieadvies. Studenten van de verkorte deeltijdopleiding zien als nadeel van deze aanpak dat het allemaal zo snel gaat. Meestal heb je nog andere verantwoordelijkheden naast je studie, zoals geld verdienen en/of zorgtaken. Na de opleiding ben je startbekwaam, maar het voelt nog niet zo.
Wanneer kom je bij Verhalenfabriek?
Als je begeleid en betaald ervaring wilt opdoen in het zelfstandig voor een groep staan, dan kom je werken bij Verhalenfabriek. Doe je de voltijd opleiding dan kun je bij ons (in het vak waarvoor je wordt opgeleid) terecht, in plaats van een baantje te nemen bij de lokale horeca. Dat geldt ook als je de (verkorte) deeltijdopleiding volgt. Je krijgt de kans om op verschillende scholen te kijken, bij allerlei groepen, verschillende vormen van onderwijs, in diverse stadsdelen. Dit kan voor een enkele dag zijn, maar als je wilt, kun je bij een voor jou fijne school ook voor langere tijd worden ingezet. In het begin word je ondersteund met een geheel vooropgezet draaiboek voor de dag. Later krijg je meer vrijheid om hier zelf invulling aan te geven. Studenten aan de (verkorte) deeltijdopleiding hebben, door bij Verhalenfabriek te werken, het gevoel dat ze ook echt startbekwaam zijn na hun opleiding. Mocht je het assessment voor zij-instromer-in-beroep niet halen en je wilt toch leerkracht worden, kom dan bij Verhalenfabriek. Wij helpen je graag met het halen van je opleiding, in combinatie met het verwerven van inkomen. Maar dan met een zachte landing en veel flexibiliteit.
Een lerarentegoed, door een zachte landing voor jou in het mooiste vak!