Liever voor de klas

 

Vorig jaar rond deze tijd kwam ik Richard tegen, een leuke veertiger die na twintig jaar bedrijfsleven voor de klas wilde. Iets doen wat ertoe doet. Hij was een paar jaar voetbaltrainer geweest en merkte dat hij werken met kinderen leuker vond dan zijn huidige baan. Hij vroeg mij advies. 

Het liefste zou ik hem direct aannemen bij Verhalenfabriek. Hij koos ervoor om toch nog even bij zijn oude werkgever te blijven. Ik adviseerde hem om daarnaast mee te doen aan het Liever voor de klas-traject van de Gemeente Amsterdam. Want als het je lukt om een 'zij-instromer in beroep'-
plek te bemachtigen dan moet je twee jaar hard werken, maar heb je wel een hoger inkomen en wordt je hele studie betaald. Het bestuur waar je voor gaat werken ontvangt dan € 25.000 subsidie. 

Het traject bij Liever voor de klas begint uiteraard met een selectiegesprek. Dit is logisch, dat hoort bij elke sollicitatie. Daarna is er een praktijkselectie waar er wordt gekeken of je de competenties en capaciteiten hebt om leerkracht te kunnen worden. Dit duurt elf dagen. Daarna ga je een werkervarings- en selectietraject in van drie en halve maand. Je moet dan een rekentoets (wiscat-pabo) halen en er wordt beoordeeld of je zelfstandig voor de klas kan. Word je geschikt bevonden, dan krijg je een aanstelling bij een bestuur, sta je voor je eigen klas en krijg je één dag per week betaald studieverlof. 

Het selectiegesprek en de eerste elf dagen liepen goed bij Richard. Ook haalde hij direct de wiscat-toets. 
Echter, hij werd niet geschikt bevonden om direct voor de klas te kunnen. Gelukkig liet hij zich hier niet door uit het veld slaan. Hij heeft zich ingeschreven voor de deeltijd-pabo en werkt twee dagen minder bij zijn huidige baan. Hij is nu halverwege zijn eerste jaar en af en toe valt hij voor mij in, blij mee! Volgend jaar gaat hij stoppen met werken en komt hij twee dagen per week invallen voor Verhalenfabriek! 

Wil je ook alles weten over de mogelijkheden om te kiezen voor het mooiste vak? Hier vind je alle info! 





stuur door:    deel:    

Video

Nieuwsbrief