STRIKE!

Foto: @luutdingemans
Gisteren en vandaag heb ik meegestaakt met mijn collega-leerkrachten tegen het lerarentekort. Uiteraard heb ik als invaller baat bij het lerarentekort, maar het huidige tekort loopt de spuigaten uit. 

Deze foto van dit spandoek (Overspan-doek) op de Dam kreeg ik gisteren van mijn collega-Verhalenfabrieker, die momenteel zijn studie afrondt en straks hele groepen Amsterdamse schoolkinderen blij gaat maken als leerkracht. 

Waardoor het lerarentekort is ontstaan weet ik niet exact, maar ik weet wel dat knisperfris afgestudeerde leerkrachten vol enthousiasme het onderwijs instappen. Ondanks de opleiding, die dingen als dino’s kleien, met Playmobilpoppetjes in de zandtafel spelen en 180 verslagen van ze vraagt. 

Ik ontmoet dagelijks mensen die niets liever doen dan met leerlingen op de basisschool aan de slag gaan. Zelf kan ik ook niets leukers bedenken. Veel van mijn collega's zijn studenten aan de Pabo, die via Verhalenfabriek, naast hun stages, extra ervaring op willen doen (en ook iets willen bijverdienen, oké). Mijn collega’s bij Verhalenfabriek zijn bevlogen en enthousiast en ik zie iedereen die goed is ook fijn doorstromen naar een basisschool, veelal in Amsterdam. 

Zij-instromers, en zeker diegenen die gebruik maken van een subsidie-regeling, hebben een grotere kans om ook weer uit te stromen. De regelingen voor zij-instromers zijn namelijk behoorlijk pittig. Eén van de zwaarste dingen is dat je niet je eigen tempo kunt bepalen. Ben je aangesteld bij een bestuur, dan moet je binnen twee jaar je bevoegdheid halen. Daarnaast wordt er veelal van je verwacht dat je minimaal drie dagen voor een groep staat. Dat is echt pittig. Zo worden het wel twee hele drukke jaren.

Daarom staak ik mee tegen het lerarentekort. Ik hoop dat er voor zij-instromers (iedereen die via een verkorte opleiding voor de klas wil) een meer flexibele aanpak komt om de opleiding af te ronden en daarnaast te kunnen werken om het vak in de praktijk te leren. 

Dat werken ernaast is gewoon noodzakelijk omdat veel zij-instromers niet meer kunnen terugvallen op financiële steun van anderen. Daarom heb ik veel collega's bij Verhalenfabriek die een verkorte opleiding doen en meer flexibiliteit nodig hebben. Ook zij behalen allemaal hun bevoegdheid en stromen door naar een fijne school. 

De opleiding afronden en daarnaast werken zonder hangen en wurgen, zorgt er voor dat het plezier in werken in onderwijs blijft. Want er is niets leuker dan werken met kinderen en dus werken aan de toekomst!

Wil je een dagje een invaller met een Verhalenfabriekprogramma? 

Bel Verhalenfabriek  via 06-2246 3405!
Brug tussen PABO & Praktijk 


stuur door:    deel:    

Video

Nieuwsbrief