Is dyslexie erg?


Je gunt het natuurlijk niemand, meteen zo’n stempel ook: dyslectisch. Maar het bestaat en er zijn leerlingen die er echt last van hebben, die het heel moeilijk vinden om de combinatie te maken tussen letters en klanken. En daar ligt een neurobiologische stoornis in het taalgebied van onze hersenen aan ten grondslag. Gelukkig is er voor deze kinderen de dyslexie-verklaring, waardoor ze dispensatie kunnen krijgen door met een computer te werken of door bij een toets meer tijd te krijgen.

Helaas zijn er ook onterechte dyslexie-verklaringen afgegeven, soms aan kinderen die helemaal niet dyslectisch zijn maar ‘om maar iets te verklaren’ en dat kan van alles zijn: een gebrek aan concentratie, geen zin hebben in lezen, of een vorm van ADHD.

Zo’n 8% van alle leerlingen in Nederland heeft deze stoornis, genaamd dyslexie. En dat is echt waar! Deze leerlingen zijn er bij gebaat om veel met lezen en taal bezig te zijn, omdat de vaardigheid van het combineren van letters en klanken anders achteruit gaat. Dus oefenen, oefenen, oefenen!

Bij Verhalenfabriek hebben we een methode om te oefenen, oefenen, oefenen met taal & lezen, op een manier die bij de leerlingen past. Zodat ze spelenderwijs heel veel taal, nieuwe woorden, klanken en liefde voor lezen & leren meekrijgen. Op deze site vind je allerlei mogelijkheden voor in de klas.

Leren is het verbinden van nieuwe informatie aan dingen die je al weet. Kinderen horen en imiteren klanken van ons, en die leren ze schrijven. En wat een kind kan schrijven, kan het ook lezen. Logisch, zul je denken, en dit geeft meteen het belang aan van een goede ontwikkeling van het handschrift.

Na de basisschool en na de middelbare school heb je je handschrift steeds minder nodig, maar om te leren lezen is het essentieel. En jonge kinderen vinden schrijven leuk, dus laten we daar gebruik van maken.

Je kunt korte, leuke schrijfopdrachtjes met kinderen doen. Ook thuis! Laat je kind bijvoorbeeld het boodschappenlijstje maken, een inpaklijst voor op reis, of het recept van jullie favoriete gerecht opschrijven. Een dagboek bijhouden of een kalender maken. Opschrijven, opnieuw doen, naschrijven, leren, leren lezen!

En nee, het is niet erg, dyslexie, zolang je maar blijft oefenen en weet dat dyslexie absoluut geen belemmering is om te worden wie je bent. Kijk naar Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Wolfgang Amadeus Mozart, John Lennon, Tom Cruise, Robbie Williams, Jamie Oliver … allemaal zo dyslectisch als een deur!


stuur door:    deel:    

Video

Nieuwsbrief

Tweets


Pelikaanbrug 😉- super dat je dit aankaart Elisa!

RT : Voor onderwijsmensen die het blad niet kennen, heb ik vijf exemplaren om weg te geven. Ik verloot ze onder de…