Zingend leren lezen

Goed kunnen lezen, zorgt niet per sé voor levensgeluk. Het maakt een paar dingen echter wel gemakkelijker, zeker als je leerlingen plezier hebben in lezen. Want dan doen ze het vaker, dan worden ze er goed in en dan is het weer leuker. Bij dezen een tip om spelenderwijs goed te leren lezen.

Heb je ook zo'n leerling die de hele dag één bepaald liedje zingt en dan alleen de eerste 2 regels? Samen met je leerlingen liedjes instuderen in combinatie met de Youtube-filmpjes waar de teksten in verwerkt staan is zo leuk. En dan de hele tekst!

Voor kinderen tot een jaar of 8 zijn de volgende liedjes een leuke manier om beter te leren lezen: Dikkertje Dap met tekst of liedjes van Sesamstraat met teksten (als je dit intikt bij Youtube, krijg je een resultaat met muziek & meezingteksten). Even de songtekst printen kan natuurlijk ook. Vanaf een jaar of 9 kom je niet meer weg met bovenstaande teksten, dan zijn Nederlandstalige liedjes uit de MEGA top-50 aan te raden. 

Op dit moment is Ali B ft. Nielson met Glimp van de Duivel populair. Ook
Sexy als ik dans van Nielson is  'cool'. Je kunt kinderen van 7 jaar ook al Frans leren op deze manier (in ieder geval fonetisch doen ze dat perfect), dat kan dan met Formidable van Stromae. En wat dacht je van de Cup Song? Klik hier voor het filmpje; woorden en beweging, wat wil je nog meer?  Net zo lang de liedjes laten meezingen en instuderen tot ze ze uit het hoofd kennen. Mochten er leerlingen zijn die gewoon heel graag zingen, dan zijn de nummers van André Hazes (of van Dr
é junior) een absolute aanrader. Of misschien krijg je ze zover om liedjes te gaan zingen die jij het leukste vindt. Het maakt eigenlijk niet uit, als ze de liedteksten maar vaak lezen. Zo leer je samen (lezen) op een leuke manier.  

We hebben ook het nuttige met het aangename gecombineerd; bij de geschiedenis-onderwerpen, die de leerlingen toch moeten leren, hebben we liedjes geschreven op de melodie van bekende nummers. Van lady Gaga tot Annie MG & van The Sound of Music tot aan Frans Bauer. Kennis blijft hangen door het in een liedje te gieten; we hebben er 50! Hier vind je alle info.

stuur door:    deel:    

Video

Nieuwsbrief

Tweets


Gewoon een keer om 15:00 uur weg, samen met je leerlingen twitter.com/Meesterlezer/s…

RT : Vanaf de voorjaarsvakantie een Syrisch meisje in de klas erbij gekregen. Ze las avi m3. Nu 6 weken later leest ze instru…

Welkom lieve kleine Boris!