Glas

Dinsdag 18 september is het Prinsjesdag en afgelopen dinsdag hadden we het er al even over: ‘Is de gouden koets er nu wel of niet bij?’ 

Niet dus, deze is een aantal jaren uit de roulatie, voor groot onderhoud. De koets is nu van glas. 

Dit vertelde één van mijn leerlingen uit groep 7 naar aanleiding van het krantenartikel dat hij had uitgekozen voor zijn presentatie.

Na de presentatie van Jordi was de klas helemaal geïnspireerd tijdens het maken van een woordspin over Prinsjesdag: koffertje, hoeden, troonrede, koning, koets, plannen, stropdassen, regering, ridderzaal, goud, glas, slaperig, voorlezen, troon, Maxima, Tweede Kamer, ministers, Den Haag. 

We besloten om in de klas ook een echte Prinsjesdag te houden op 18 september. De leerlingen mogen vanaf vandaag werken aan hun eigen troonrede. Omdat de troonrede gaat over de plannen voor het komend jaar, schrijven ze in hun troonrede hun eigen plannen voor dit schooljaar: Wat willen ze leren? Waar willen ze beter in worden? Waarmee kunnen ze andere kinderen helpen? Wat kunnen ze doen voor de school en wat vinden ze belangrijke regels voor in de klas? Voor mij ideaal tijdens deze ‘gouden weken’ van het schooljaar. 

Dinsdag 18 september hebben we onze eigen Prinsjesdag, we hebben de volgende afspraken gemaakt: 

1. de troonredes gaan in een koffertje, dat openen we pas dinsdagochtend 18 september
2. alle leerlingen dragen die dag een hoed naar school (ook de jongens en de juf) 
3. er wordt wel gewerkt, maar tussendoor worden de troonredes voorgelezen
4. het voorlezen gebeurt op de stoel van de juf, en we proberen ‘op z’n Konings’ te spreken
5. voor de lunch nemen we allemaal iets ‘koninklijks’ mee in onze trommel: een sinaasappel, een blokje kaas met een vlaggetje, een wortel of een stuk oranje meloen. 

Aan het eind van de dag doen we de Koninklijke Klokhuis Quiz, met allerlei leuke weetjes over deze dag en over de Oranjes. Alle troonredes gaan in een mooi mapje voor de klassenbieb. 

Veel plezier! Je hebt vast nog ergens een mooi koffertje liggen.

https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-koninklijke-klokhuis-kwis/

stuur door:    deel:    

Video

Nieuwsbrief